Keresés

ERP tanácsadás

Az XAPT, több mint 10 éve foglalkozik ERP rendszerek bevezetését övező tanácsadással. Integrált vállalatirányítási rendszerek (ERP) bevezetésekor a projekt egyik sikertényezője, hogy a szervezet milyen mértékben van felkészítve az új rendszer bevezetésére, a szervezeti kultúra mennyire támogatja az integrált rendszer alapján történő működést.

A bevezetést megkönnyítheti, és az azzal óhatatlanul járó „sokkot” csökkentheti, ha mindkét fél részéről (ügyfél és szállító) egy-egy határozott projektmenedzser irányítja a feladatokat és a projektcsapatot. Ekkor a vezetők jobban átlátják a projekt lényegi kérdéseit, könnyebben ellenőrzésük alatt tudják tartani a bevezetés sarokszámait (idő, ráfordítások, emberi erőforrás igény), a projekt tervezhetőbbé és jobban ütemezhetővé válik. A bevezetés által érintett munkatársak (ú.n. kulcsfelhasználók) által a projekt bevezetésére fordított idő és aktív részvételük a siker záloga.

A kiválasztás legelső fázisa

A kiválasztás első fázisaiban csakis egy valami számít: cége üzleti folyamatai! 199 kérdést tartalmazó dokumentumunk segítségével könnyen feltérképezheti üzleti folyamatait.

Folyamatfelmérési segédlet

A legfontosabb ERP kiválasztási szempontok

Az ERP rendszerek egyre összetettebbé és felhasználóbarátabbá válnak, illetve felhő alapú ERP esetén egyre könnyebben is üzembe helyezhetők. Ettől függetlenül egy ERP bevezetés továbbra is költséges és időigényes feladat, amely sok előkészületet igényel.

A döntéselőkészítés során az alábbi szempontokat mindenképpen gondolja át!

  • A bevezető cég tapasztalata,
  • A rendszer magyarországi ügyfeleinek száma,
  • A rendszer iparági alkalmazhatósága,
  • Az árazás struktúrája, rejtett költségek,
  • Szoftvertámogatás, support, eseti hibajavítás,
  • Felhő vagy telepített verzió,
  • Technológiai illeszthetőség,
  • Cége ERP tapasztalatai.

Hogyan kerülheti el, hogy túlköltekezzen vagy kifusson az időből?

A Panorama Consulting 2013-as ERP piaci jelentése szerint a bevezetések 53%-a meghaladja az eredetileg tervezett költségeket, ráadásul 61%-a ki is fut az időből. Az ERP bevezetések során történő testreszabás az elsődleges oka, a projektek csúszásának, márpedig a kutatás azt mutatja, hogy a vállalatok 60%-a végez valamilyen szintű testreszabást. Ám, megfelelő tervezéssel, elegendő erőforrás allokálásával és elkötelezett vezetőkkel mindez elkerülhető.

Az alábbiakban 8 pontban összefoglaltuk saját tanácsadói tapasztalataink alapján, hogy hogyan viheti sikerre ERP bevezetését!


Amikor egy ERP rendszer megérett a váltásra

Szinte minden vállalat életében elérkezik a pillanat, amikor rádöbben, hogy a hosszú évek óta használt vállalatirányítási rendszer megérett a váltásra. Ilyenkor a vállalatvezetés sok esetben kapkodva, rossz döntéseket hozva, nem az igényeinek teljes mértékben megfelelő rendszert kiválasztva igyekszik megoldani a cserét, hogy a rendszer minél előbb az elvárásoknak megfelelően segítse a mindennapi munkát.

Ezek az elsietett, hosszútávon előnytelen váltások megelőzhetőek, ha a cég odafigyel azokra a tényezőkre, amelyek előrejelzik az ERP rendszer várható cseréjének szükségességét.


ROI! ROI! ROI!

Véleményünk szerint 2013-ban nem lesz olyan integrált vállalatirányítási rendszert bevezető cég, amely a kiválasztás előtt ne kérne a beszállítóitól részletes megtérülés számítást a saját követelményeinek megfelelően.

Mára már nem elég a távoli jövőben megvalósuló megtérülés ígérete, ezzel szemben konkrét számokkal alátámasztott adatokkal kell minden vezető számára igazolni a rendszer értékteremtő képességét ráadásul a költségek és az idő vonzatában.